Acasa poate fi interesant pentru copii!

Interviu cu Gabriela Mihai, fondator si educator in cadrul unei gradinite private.

L.C: Ne asteapta o perioada lunga de stat acasa. Cum facem sa fie o perioada eficienta pentru copii?

G.M: Cu totii ne dorim ca timpul petrecut in casa in urmatoarea perioada sa fie folosit “cu scop”. Faptul ca suntem limitati fizic ne poate crea o stare de frustare sau ne poate lasa impresia ca nu facem nimic. Va recomandam sa pastrati rutina si structura zilei asemanatoare cu cea dintr-o zi normala. Asta le va oferi copiilor siguranta si incredere.

 

L.C: In ceea ce priveste lucrul efectiv de acasa cu cei mici, ce ne recomanzi?

G.M: In primul rand, incercati sa ii implicati in cat mai multe activitati practice, incepand chiar de dimineata. Exemple:

  • aranjatul patului si stransul pijamalei;
  • pregatirea micului dejun;
  • stransul mesei si spalatul vaselor din care a mancat copilul;
  • curatenia in casa (maturat, sters praf, oglinda, ingrijit plantele din casa);
  • gatit (spalat si taiat legume si fructe, amestecat ingrediente);
  • asezarea mesei pentru pranz;
  • sortat haine pentru bagat la spalat;
  • strans haine/ prosoape;
  • cusut nasturi la haine;
  • plantati seminte in ghiveci si dati-i copilului sarcina de a uda pamantul zilnic.

Activitatile practice, desi pot parea neinteresante si plictisitoare pentru noi, adultii, sunt foarte importante si folositoare pentru copii. M. Montessori spunea ca “mainile sunt extensia creierului”. Incepeti ziua cu activitati de viata practica! Acestea ii vor ajuta pe copii sa intre in acea stare linistita de lucru, abia dupa le puteti propune activitati academice.

 

L.C: Exista avantaje concrete ale statului in casa?

G.M: Desi a sta in casa poate parea limitativ, exista resurse minunate pentru exersarea limbajului, a matematicii sau pentru dezvoltarea simturilor. Copiii invata cel mai bine prin joc si miscare, asta putem afirma fara a gresi. In mediul Montessori, educatoarea ofera copiilor multe astfel de jocuri.

 

L.C: Ne poti da cateva exemple?

G.M: Jocul de-a detectivul. Parintele alege in gând un obiect din camera si incepe sa il descrie (culoare, dimensiune, forma, intrebuintare). Copilul trebuie sa se uite in jur si sa gaseasca obiectul pe care il descrie parintele. In functie de varsta copilului, puteti incepe cu obiecte mari (aragaz, pat, cada) si continua cu obiecte mici (furculita, perie de par, ochelari de soare). Este un joc pe care il puteti juca cu copii de orice varsta!

  • Ce sa iau in vacanta? Acesta este un joc pentru recunoasterea sunetelor din cuvinte. Parintele spune un nume de copil, exemplu Crina. Crina pleaca in vacanta si trebuie sa isi faca bagajul. In valiza poate pune obiecte care incep cu sunetul “c”. Puteti spune pe rand cuvinte: costumul (de baie), carte, carioci, creioane etc.
  • Comenzi scrise. Este un joc care implica miscarea si cititul. Parintele scrie pe o fasie de hartie numele unui obiect din casa (pahar, creion, planta, servetel) si ii ofera biletelul copilului. Acesta citeste si aduce obiectul cerut. Pentru copiii mai mari, puteti scrie comenzi (aplauda, deschide o usa, sari intr-un picior, uda o planta, fa o tumba etc). Lasati imaginatia sa zboare si aveti distractia asigurata! Dupa aceea, inversati rolurile!
  • Umple cosul! Scrieti un numar pe un biletel, puneti-l intr-un cosulet si spuneti-i copilului sa va aducă obiecte din mediu, atatea cate sunt scrise pe biletel. Atentie, obiectele trebuie sa fie la fel si sa incapa in cos (exemple: creioane, boabe de fasole, paste, fructe). Folositi si cifra “0”, copilul va fi amuzat când se va intoarce cu cosul gol!

Si nu uitati de exercitii fizice! Pentru a ne pastra mintea sanatoasă si corpul vioi, este esential sa facem un pic de miscare. Cautati filmulete pe internet si faceti cateva exercitii zilnic sau puneti muzica si dansati impreuna. Aceste activitati sunt in primul rand distractive si ne cresc buna dispozitie!

Bucurati-va de timpul petrecut in casa! Va fi bine!

 

 

 

Acasa poate fi interesant pentru copii!