Am sa incep acest material cu cateva versuri dintr-o poezie foarte draga mie, poezie scrisa de Octavian Paler. Poezia se numeste “Avem timp” si va recomand cu mare drag sa o cautati si sa o cititi in intregime.
“Avem timp pentru toate.
Avem timp sa privim norii, reclamele sau un accident oarecare,
Avem timp sa ne-alungam intrebarile, sa amanam raspunsurile,
Avem timp sa sfaramam un vis si sa-l reinventam,
Avem timp sa ne facem prieteni, sa-i pierdem,
Avem timp sa primim lectii si sa le uitam dupa-aceea,
Avem timp sa primim daruri si sa nu le-ntelegem.
Avem timp pentru toate.”
As adauga eu, acum, avem timp sa citim: o poezie, o carte, orice ne imbogateste cunostintele sau ne imbogateste spiritual, de ce nu!
Zilele trecute am pus mana pe telefon si l-am sunat pe Andi Enache/ Carturesti AFI Ploiesti.
L-am intrebat daca ma ajuta cu niste recomandari de carte si bineinteles ca a facut-o, asa ca ma bucur sa dau mai departe doua carti superbe recomandate de acesta si informatia ca le puteti achizitiona online de la Librariile Carturesti, ba chiar mai mult, in aceasta perioada aceste carti au 20% reducere.
- Arta subtila a nepasarii/Mark Manson
In acest ghid revolutionar, definitoriu pentru o intreaga generatie, autorul ne invata ca, pentru a fi fericiti, trebuie sa renuntam la a fi „pozitivi” mereu si trebuie, in schimb, sa ne perfectionam in invingerea obstacolelor. Sustinandu-si afirmatiile cu cercetari academice si anecdote bine plasate, Manson argumenteaza ca pentru a avea o viata mai buna trebuie sa stim nu cum sa transformam lamaile in limonada, ci cum sa le toleram mai bine. El ne sfatuieste sa ne cunoastem limitele si sa le acceptam. Aceasta este adevarata sursa a puterii. Dupa ce ne-am acceptat temerile, greselile si incertitudinile, dupa ce incetam sa evitam adevarurile dureroase si incepem sa le infruntam, putem gasi curajul si increderea pe care le cautam cu disperare.
- Istoria Albinelor/Maja Lunde
Istoria albinelor va starni interesul unui numar foarte mare de cititori. Lunde a scris un roman pe care multi il vor citi dintr-o suflare, dupa care se vor aseza si vor medita: asupra vietii, a lumii si a viitorului. O reusita totala.“ – Annette Orre, littkritikk.no
„Maja Lunde combina imaginatia si cercetarea stiintifica in acest roman care tinteste sa transmita un mesaj convingator, un roman plasat intr-un trecut sumbru, o modernitate deja condamnata si un viitor distopic.“ – Kirkus Reviews
Nelinistitoare, revelatoare, emotionanta si scrisa cu o maiestrie aparte, Istoria albinelor uneste in mod surprinzator trei voci distincte din trei epoci diferite intr-un roman provocator despre supravietuirea speciei umane. Relatiile cele mai puternice si in mod paradoxal cele mai fragile, cele dintre parinti si copii, sunt puse in echilibru cu aceea asupra careia rareori reflectam – relatia dintre om si natura.
Am lasat spre final, inca doua propuneri de carti fascinante, pentru mine, de aceasta data. Carti care m-au marcat si care m-au facut sa traiesc intens fiecare cuvant citit.
- Cartea secreta a Fridei Kahlo/F.G. Haghenbeck
O carte intensa, din toate punctele de vedere. O carte care te provoaca sa intorci viata pe toate partile, te invita sa dai cu prejudecatile de pamant, te antreneaza intr-o viata tumultoasa, de succes, condimentata.
Frida Kahlo de Rivera (6 iulie 1907 – 13 iulie 1954) a fost o pictorita mexicana care s-a facut cunoscuta mai ales prin autoportretele realizate intr-un stil suprarealist. Si totusi, popularitatea i-a fost adusa mai ales de casnicia cu marele pictor mexican Diego Riviera! Un „burtos” talentat, dar extrem de afemeiat. In zilele noastre, asta ar parea o realizare prin barbatul de langa tine, mai ales din cauza faptului ca nu vorbim despre o casnicie fericita, ci mai degraba tumultoasa. Frida, o femeie mai mult senzuala decat frumoasa, cu afinitati catre moda, pasionata de fuste colorate, camasi cu linii fine si bijuterii, muzica, cu cunostinte din toate domeniile, asa cum ea spune in carte, a citit cam tot ce se putea citi pentru a nu se lasa influentata de nimeni in vreo directie, o extrem de buna bucatareasa (sustinea ori de cate ori avea ocazia ca barbatul se tine aproape cu burta plina, si nu oricum, cu mancare buna, pregatita cu strictete după retete scrise), adorata de femei si barbati, in aceeasi masura, care se ia la tranta cu moartea, de nenumărate ori (diverse afectiuni grave cu care s-a nascut, dar si un accident de circulatie care a tintuit-o la pat multă vreme), o ”superwoman” a aniilor ’50, ne da o lectie dura! Poti sa ai toate cele enumerate mai sus, faima, bani, viata mondena, prieteni si amanti, dar daca nu poti avea 100% ceea ce sufletul tau isi doreste, fie ca vorbim despre barbatul pe care il iubesti sau oricare alt lucru, esti condamnata la nefericire. Cartea aceasta m-a dus de la agonie la extaz. Eram pregatita s-o declar pe Frida idolul meu literar, atunci cand a hotarat sa-si recapete demnitatea si sa lase „burtosul” cu pipitele cu care se tavalea frecvent. Extazul a durat pret de cateva pagini, Frida s-a intors. Si totusi admir atat de multe la ea, m-au fascinat atat de multe, dar as vrea sa va indemn sa cititi cartea! Sigur sunt lectii care va vor placea sau macar va vor ridica semne de intrebare.
- Nunta in cer/Mircea Eliade
Eu i-am declarat de multa vreme iubire lui Mircea Eliade, inca din adolescenta, cand am descoperit dragostea in cartile lui, in special in Maitreyi.
Nunta in cer este despre iubire absoluta, dar neimplinita, despre trairi interioare zguduitoare, zugravite intr-un limbaj specific operei lui Eliade. Numeroasele epitete puternice nu au cum sa nu-ti atinga sufletul. Cu o asemenea dragoste precum cea descrisa si traita de personajele din Nunta in cer nu te intalnesti decat o singura data in viata si din pacate atunci cand se intampla esti atat de socat ca tu, muritorul, ai ocazia sa traiesti asta incat nu stii cum sa reactionezi. Esti paralizat. Omul nu stie cum sa gestioneze o iubire atat de profunda, motiv pentru care intr-un final o si pierde. Traieste apoi toata viata din amintirea ei, iar norocul scriitorului este ca asta il ajuta in arta pentru ca asa cum spunea autorul, nu exista act inaltator al creatiei fara o pierdere sufleteasca enorma care te macina ca om, dar te ridica ca scriitor. Nunta in cer te va transforma, te va rascoli, iti va aduce in fata ochilor toate iubirile – esuate, marcante.
Lectura placuta!