Desi a trecut perioada de izolare, multi dintre copii sunt in vacanta si cu siguranta parintii se gandesc la noi si noi variante potrivite pentru ca micutii sa-si petreaca timpul distractiv, dar si eficient.
Incercand sa ma documentez si eu despre tot felul de jocuri educative pentru Agnes, am dat de un studiu foarte interesant in ceea ce priveste jocurile cu LEGO. Se pare ca este dovedit stiintific faptul ca jocurile cu LEGO au beneficii incredibile asupra dezvoltarii copiilor. In primul rand, s-a descoperit ca acei copii care fac frecvent LEGO sunt extrem de creativi si organizati in gandire. Totodata, acesti copii ajung sa aiba abilitati motrice de invidiat, dezvoltandu-si coordonarea dintre mana si ochi, de la varste fragede, abilitatile de orientare in spatiu, abilitatile sociale, dar si importante abilitati lingvistice. Este binecunoscut faptul ca joaca este principala activitate prin care copiii se raporteaza la viata adulta, asa ca si in cazul jocurilor cu LEGO se pare ca aceste constructii complexe din piese LEGO se oglindesc in abilitati pentru calcul matematic in viata adulta. Personal am fost extrem de surprinsa sa aflu cate studii sunt facute in acest sens, de catre o multime de cercetatori precum: Oostermeijer, Richardson, Jirout sau Newcombe. Impresionant este faptul ca toate rezultatele au cam aceeasi directie.
Ce se intampla practic in mintea copiilor care se joaca cu LEGO?
- Abilitatile de orientare spatiala se dezvolta datorita faptului ca prin constructii copiii isi lucreaza modul de relationare cu spatiile, folosindu-si mintea pentru a roti imaginar obiectele.
- Tot psihologii recomanda jocourile LEGO cu caramizi de jucarie, caci acestea au stransa legatura cu abilitatile matematice. Este dovedit faptul ca, cu cat jocurile din perioada prescolara sunt mai complexe cu atat rezultatele la matematica din liceu, sunt mai bune! (Wolfgang s.a. 2001; 2003).
- De asemenea, unul dintre efectele jocurilor cu LEGO este faptul ca, copiii invata sa gaseasca mai multe solutii pentru aceeasi problema pentru ca, de exemplu, daca ne uitam la o simpla caramida, aceasta poate fi asezata de catre acestia intr-o multime de feluri si acesta e doar un pas catre o gandire pragmatica, dar orientata intotdeauna catre gasirea de solutii.
Daca vrei si tu ca al tau copil sa isi cultive rabdarea si atentia, sa invete despre importanta lucrului in echipa sau sa-si dezvolte increderea in sine, captiveaza-i atentia cu un joc de LEGO si incurajeaza-l sa exploreze aceasta lume plina de provocari! Si de ce nu, intra si tu in joc! Va intelege astfel cat de important este faptul ca in familie sunteti in primul rand, o echipa!
Ah, si va dau un pont! In magazinul LEGO din AFI Ploiesti, in aceasta perioada seturile LEGO selectionate au 20% REDUCERE!