Dintotdeauna am preferat sa spun fotografie si nu poza, nu stiu exact de ce, dar acum am aflat de fapt si ce inseamna “fotografie”. Acest termen provine din limba greaca si tradus literalmente inseamna“ a picta cu lumina”! Am putea spune ca acest “fenomen” de pictare cu lumina a fost descoperit de prin secolul al III-lea i.Hr., cand nimeni altul decat Aristotel a descoperit ca daca se realizeaza o gaura intr-o cutie, pe peretele opus acesteia se va forma o imagine reala, insa rasturnata. Oficial insa, anul in care apare aceasta inventie este 1839, iar autorul a fost Louis Daguerre, chiar daca de-a lungul timpului studiile a numerosi fizicieni au dus catre aceasta realizare imensa, adjudecta cumva de Louis Daguerre.
Iata ca s-au dus vremurile in care sa faci o fotografie era lucru tare complicat si datorita tehnologiei fiecare dintre noi isi poate imortaliza momentele de neuitat, cu telefonul. Desi multi dintre noi avem telefoane de ultima generatie, nu toate fotografiile ies bine, de ce, pentru ca atunci cand facem o fotografie trebuie sa tinem cont de niste sfaturi tehnice, sfaturi pe care in materialul de astazi ni le ofera fotograful profesionist, Marius Petre.
Tine cont de indrumarile de mai jos si bucura-te de fotografii ca la carte numai bune de transformat in amintiri de neuitat!
L.C.: Care este cel mai important lucru atunci cand faci o fotografie?
M.P: Sa te folosesti pe cat posibil de lumina naturala pentru o culoare a tenului si a machiajului cat mai apropiata de realitate. Indiferent cat de buna ar fi lumina, din interior aceasta va influenta naturaletea fotografiei.
L.C.: Care e pozitia optima a telefonului atunci cand vrei sa fotografiezi?
M.P.: E important sa nu tii telefonul/aparatul prea aproape de fata, deoarece trasaturile fetei vor parea exagerate chiar deformate (de ex. nasul va parea mare, iar urechile prea indepartate).
L.C.: Ce isi doresc cel mai mult clientii in ceea ce priveste fotografiile?
M.P.: Sa scape de barbia dubla din fotografii, iar secretul este simplu, sa lasi barbia putin in jos si sa o impingi usor in fata.
L.C.: Ce alte trucuri ne mai spui pentru a avea fotografii bune?
M.P.: In primul rand, atunci cand zambesti lipeste limba de cerul gurii pentru o linie a barbiei cat mai frumoasa. Apoi, foarte important, nu tine mainile lipite de corp pentru a nu adauga kilograme siluetei tale. Mainile usor departate de corp vor accentua silueta ta. Nu sta cu fata indreptata perfect inspre aparat. Intoarce capul usor in lateral ( de preferat spre sursa de lumina).
Sa nu uitam sa nu miscam telefonul in timpul fotografierii! Pentru ca nu toate telefoanele au camera foto cu stabilizator de imagine, este foarte important sa nu misti telefonul atunci cand fotografiezi, mai ales daca nu te ajuta nici lumina. Tine telefonul cu ambele maini sau foloseste-te de un obiect fix pentru sustinerea acestuia, altfel fotografiile vor iesi neclare.
L.C.: Ce parere ai de functiile de infrumusetare de care dispun mai toate telefoanele mobile performante?
M.P.: Nu sunt fan si va sfatuiesc sa nu faceti abuz de functiile de infrumusetare cu care telefonul este dotat, de cele mai multe ori fotografiile realizate cu aceste optiuni sunt pur si simplu…ireale si farmecul fotografiilor trebuie sa ramana acela de a transpune un moment, un obiect sau o persoana cat mai frumos, dar real!
Spor la imortalizat momente!