L.C.: Cristina, am auzit foarte multi oameni vorbind despre faptul ca si-au pus palmieri…in apartament. Este posibil asa ceva?
C.R.: Da, exista o specie de palmier care se preteaza la apartament, este vorba despre palmierul Areca, o planta decorativa inalta, cu aspect de tufa. Se mai numeste si palmier-fluture, pentru ca frunzele ample, de un verde proaspat, se curbeaza in sus, amintind de aripile fluturilor. Conform studiului NASA despre care-ti povesteam, palmierul Areca are abilitatea de a inlatura din atmosfera formaldehida (afecteaza sistemul nervos, provoaca dureri de cap, ameteli si oboseala), toluenul (intoxicatia cronica poate duce la stari de somnolenta si vertij) si xilenul (in doze mari afecteaza sistemul circulator).
Poti creste fara probleme un palmier Areca in dormitor, pentru ca ii place lumina, dar nu razele directe ale soarelui. Uda-l regulat, dar nu excesiv si sterge-i frunzele de praf cand este cazul. Areca ocupa destul de mult spatiu, asa ca se potriveste mai bine intr-un dormitor cu dimensiuni generoase.
L.C.: Personal, prefer culoarea in detrimentul verdelui. Ce ne recomanzi in ceea ce priveste plantele cu flori?
C.R.: Daca preferi, totusi, plantele de apartament care infloresc si aduc o pata de culoare in incapere, poti aduce in dormitor o gerbera si, din vara pana in toamna te poti bucura de nuantele vii de galben, portocaliu, roz sau rosu ale inflorescentei sale. Este o planta de mici dimensiuni, potrivita si intr-un dormitor mic, dar ai grija: ii place sa fie udata des.
L.C.: Am citit ca sunt multe plante care ajuta foarte mult la purificarea aerului din locuinta. Care ar fi acelea si ce proprietati au?
C.R.: Limba soacrei (Sansevieria laurentii) – aceasta planta rezistenta oxigeneaza atmosfera din incapere pe timpul noptii. In plus, chiar daca ii place lumina, prefera sa nu stea in dreptul razelor soarelui. Se uda rar, de doua ori pe luna in timpul verii si o data pe luna in restul anului. Nu are nevoie nici de mult spatiu si poate fi adaosul decorativ perfect. Aceasta e o planta pe care-o vezi in toate birourile si restaurantele, si pe bună dreptate. E extrem de nepretentioasă si rezistenta.
Dracena – există peste 40 de tipuri de dracaena, asa ca e usor sa gasesti un model potrivit pentru tine. Indeparteaza benzenul, formaldehida, tricloretina si xilenul din aer, dar e o planta toxica pentru pisici si caini, asa ca daca ai vreun animal de casa mai bine iti alegi alta.
Ficus – poate sa creasca foarte mare, in functie de ghiveciul in care il tii. Cu o inaltime intre jumatate de metru si 3 metri, ficusul are niste abilitati serioase de curatare a aerului. De asemenea, il poti tine afara pe timpul primaverii si al verii. Ficusul elimina benzenul, tricloretilena si formaldehida din aer.
Crizantema – atat de frumoasa si disponibila in foarte multe culori, crizantema este extrem de eficienta in curatarea aerului de noxele degajate de vopsele sau produse diverse de curatare. Este recomandat sa tineti tot timpul crizanteme in ghiveci in camera in care stati, dar acelasi efect il au si daca sunt tinute in vaza.
Azaleea – formand o tufa frumoasa, cu flori deosebite, azaleea este renumita pentru faptul ca absoarbe amoniacul, care este degajat in aer din detergenti si produse de curatare, recomandandu-se mai ales in bucatarie.
L.C.: Ce ne facem cu ingrijirea acestor plante? Necesita foarte mult timp?
C.R.: Unele plante de apartament sunt foarte rezistente la orice conditii si rezista cu brio chiar si in casele celor mai ocupate persoane din lume. Ficusul, cactusul in general si cactusul de Craciun in special, bambusul, craciunita, crassula, violeta africana, pana cocosului, dracena, limba soacrei, epipremnum, voalul miresei, aloe vera, croton, palmierul pitic, crinul pacii, maranta.
L.C.: Ce flori ne recomanzi pentru a le pune in vaza? Ce rezista mai mult?
C.R.: Inainte de toate, nu uita ca apa din vaza trebuie schimbata zilnic, iar vaza spalata cu apa si otet pentru a impiedica inmultirea bacteriilor. In al doilea rand, ori de cate ori schimbi apa, taie oblic si un centimetru din codita florilor, sa ajungi la un tesut sanatos, care poate absorbi mai bine umezeala. Iata ce flori poti alege pentru un buchet care să reziste o saptamana intreaga:
- Pot fi cumparati aproape in orice perioada a anului; daca sunt imbobociti, vor inflori in decurs de 3 sau 4 zile si vor rezista mai bine de 7 zile in vaza.
- Orhideea Cymbidium. Se numara printre cele mai rezistente flori, mult mai puternica decat Phalenopsis, care traieste in vaza aproape doua saptamani.
- Strelitia sau pasarea paradisului. Cu forma sa unica de pasare in zbor si culorile vibrante, face impresie in buchetele destinate unor evenimente deosebite; structura dura a petalelor le ajuta sa reziste aproximativ 10 zile de la taierea tijei.
- Anthurium sau floarea flamigo. Atrage imediat atentia asupra buchetului, datorita culorii sale vibrante si a formei de inima; este o floare eleganta si pretioasa, care poate rezista si doua saptamani in vaza.
- Este printre cele mai folosite in buchetele de nunta, datorita elegantei sale si a culorii de un alb imaculat; exista insa si cale roz, rosii, purpurii sau albastrui, iar rezistenta lor le recomanda oricand pentru un buchet sofisticat.
- Incep sa apara prin piete si prin florarii in aceasta perioada a anului, cu o multime de forme si culori; indiferent de specie, crizantemele sunt foarte rezistente si arata proaspete chiar si dupa o zi in care nu au stat in apa; in vaza, ele vor rezista aproximativ 10 zile, daca au fost cumparate usor imbobocite.