E 1 Mai si multi dintre noi ar fi trebuit sa fim la mare sau cine stie pe unde! Suntem insa, inca in case, dar va propun sa faceti din ziua asta una frumoasa alaturi de cei dragi! Poate nu ar fi rau sa va documentati asupra concediului de anul acesta. Eu asta am facut cu Agnes! Ne-am gandit si la ce ne-ar placea sa vizitam in viitor si am cazut de acord ca intreaga lume merita vazuta! Am creionat azi si un vis! Am inchis ochii si am pus degetul pe Globul Pamantesc. Noi am nimerit Nigeria si Australia. Ne-am promis ca in acel loc vom ajunge candva!
Concediul de anul acesta a devenit unul dintre cele mai sensibile subiecte ale momentului. Desi suntem intr-un concediu fortat, multi dintre noi, de ceva vreme, oamenii se gandesc deja cu tristete la vacante pe care deja le-au pierdut si pe care, probabil, le vor pierde vara aceasta in contextul pandemiei. Eu insa, vad partea buna a situatiei. Anul acesta cea mai sigura vacanta este vacanta in tara noastra. Poate ca si tu aveai in plan de multa vreme sa descoperi Romania altfel, sa gasesti magia locurilor superbe pentru care anual vin aici mii de turisti.
Haideti sa fim turisti in tara noastra, anul acesta! Mai jos am pus 5 destinatii pe care sa le puneti pe lista!
Oradea
Am vizitat Oradea la inceputul anului trecut si da, am avut senzatia ca sunt intr-o capitala europeana.
Dincolo de ospitalitatea oamenilor, care nu este deloc de neglijat (oamenii sunt de-a dreptul fabulosi), Oradea este despre arhitectura readusa la viata printr-o colaborare foarte buna intre primarie, constructori, restauratori si proprietari de cladiri.
Daca ajungeti la Oradea va recomand sa nu ratati urmatoarele monumente arhitecturale: Biserica cu Luna, Palatul Vulturul Negru, Palatul Ullmann, Muzeul Tarii Crisurilor, Piata Unirii din Romania si nu in ultimul rand, bijuteria arhitecturala a orasului, Palatul Moskovits Miksa. Acesta din urma m-a impresionat fantastic!
Sinaia
Sinaia are in primul rand avantajul proximitatii fata de capitala, ajungi relativ repede si poti sa te bucuri de farmecul acela de altadata, fiind statiunea turistica principala a tarii. Am gasit mereu fascinant sa te plimbi pe strazile incarcate de istorie ale orasului, sa stai in hotelurile si restaurantele din Sinaia si sa faci cunostinta cu atatea tipologii de oameni, atatea culturi la un loc, sa le citesti pe fete bucuria de a se afla in Sinaia, sa-i auzi discutand despre calitatea aerului (!!!!!) sau frumusetile orasului. Cred ca sunt binecunoscute obiectivele superbe ale orasului, precum: Castelul Peles, Cazinoul Sinaia, Casa Memoriala George Enescu, Muzeul Sinaia sau Manastirea Sinaia. Dincolo de obiectivele turistice propriu zise, Sinaia este despre civilizatie. Este unul dintre cele mai curate si bine intretinute orase din tara! Sinaia este despre Cota 1400 unde poti sa te bucuri de natura si de aer proaspat, de munte.
Transfagarasan
Eu l-am cunoscut exact in vremuri de libertate suprema, in facultate, intr-o excursie cu cortul. A fost o experinta magica pentru ca eu nu eram chiar genul de om care “pleaca cu cortul”. Este o experienta fascinanta, sa stai in mijlocul naturii, sa dormi sub cerul instelat, sa-ti pregatesti mesele in iarba si sa te speli in apa rece a raului! Bineinteles ca daca esti pasionat de condus, primesti bonus una dintre cele mai frumoase sosele din Europa!
Curbele impresionante ale Transfagarasanului au adus in tara multi turisti de-a lungul timpului. Forme muntoase impresionante, peisaje idilice, vai care iti dau stari de plenitudine, aer dulce de munte!
Cimitirul de la Sapanta, Maramures
Odata ce veti pasi in Cimitirul Vesel de la Sapanta veti descoperi o alta perspectiva asupra vesniciei. Fiecare cruce a cimitirului vesel spune o poveste de viata in stil romanesc. Cu umor, cu auto ironie si de ce nu, cu resemnare in fata mortii. Acolo, moartea este privita natural, ca o normalitate. Cimitirul este o manifestare a artei si o dovada vie a faptului ca romanul s-a nascut poet! Crucea este un mic “CV” al omului. Omul zugravit in cuvinte in functie de meseria pe care a avut-o si nu in ultimul rand dupa viciile pe care acesta le-a avut de-a lungul vietii.
Delta Dunarii
Am lasat la final un obiectiv pe care nu l-am vizitat, dar la care tanjesc de atat de multa vreme!
Visez cu ochii deschisi la un tablou cu pelicani si berze, la nuferi care plutesc nestingheriti, la povesti pescaresti spuse la un bors de peste facut la pirostrie si chiar la un traseu cu barca in inima Deltei, desi eu nu sunt o prietena a apei! Am auzit multe despre felul in care gatesc lipovenii, dar si despre experientele spirituale pe care le ai in urma unui “retreat” in Delta Dunarii!
Anul acesta cu siguranta va fi diferit, dar asta il face special! A, si nu uitati, oriunde poate sa fie un concediu de vis daca sunteti alaturi de cei pe care ii iubiti!
De 1 Mai, inca #StamAcasa!
Loredana